Babassu Palmiyesi

­čî┤ Palmiye a─čac─▒ndan bahsedince muhtemelen hepimizin akl─▒nda ayn─▒ ┼čekilde tropikal b├Âlgelerin a─čac─▒ oldu─ču gelirÔÇŽ

­čî┤ Babassu Palmiyesi de ayn─▒ ┼čekilde tropikal b├Âlgelerin bitki ├Ârt├╝s├╝n├╝ olu┼čturan yabani bir a─ča├ž t├╝r├╝d├╝r. Tropikal b├Âlge demi┼čken bu a─ča├ž genellikle G├╝ney AmerikaÔÇÖn─▒n Amazon ormanlar─▒nda yeti┼čir.

­čî┤ Bu palmiyenin  tohumundan ya─č ├ž─▒kar─▒lmaktad─▒r.  Bu ya─ča cusi ya─č─▒ veya babassu ya─č─▒ da denilmektedir. 

­čî┤ Bu bitkinin ya─č─▒ olan cusi ya─č─▒ end├╝striyel alanlardan tutun kozmetik ├╝r├╝nlerine kadar bir├žok alanda kullan─▒lmaktad─▒r.  Bunlardan birka├ž─▒na ├Ârnek verecek olursak; 

­čî┤ G├╝ney Amerika b├Âlgelerinde bu ya─č mutfakta yemeklerde kullan─▒lmaktad─▒r.

­čî┤ Babassu ya─č─▒ t─▒bbi ├╝r├╝nlerin yap─▒lmas─▒nda medikal olarak kullan─▒lan bir ya─čd─▒r.

­čî┤ Temizlik ├╝r├╝nlerinin yap─▒m─▒nda kullan─▒lan bir ya─čd─▒r.

­čî┤ T─▒pta ve temizlik ├╝r├╝nlerinde kullan─▒ld─▒─č─▒na g├Âre kozmetik ├╝r├╝nlerinde de kullan─▒labilece─čini tahmin etmi┼čsinizdir zatenÔÇŽ ┼×ampuan, sabun, nemlendirici kremler ve bir├žok kozmetik ├╝r├╝nlerinin yap─▒m─▒nda kullan─▒lan ya─čd─▒r.

­čî┤ Yak─▒t sekt├Âr├╝nde babassu ya─č─▒ndan yararlan─▒lmaktad─▒r.

­čî┤ Hayvan yemi olan k├╝spe de elde edilmektedir babassu palmiyesinden.

­čî┤ Babassu palmiyesinin sadece tohumundan yararlan─▒lm─▒yor, neredeyse bu a─čac─▒n her ┼čeyi bir ama├ž i├žin kullan─▒labilmektedir.

­čî┤ ├ľrne─čin bu a─čac─▒n yapraklar─▒ ve daha do─črusu dallar─▒ da diyebiliriz, ├žok b├╝y├╝k ve geni┼č olmaktad─▒r. Bu yapraklar ├žat─▒ yap─▒m─▒nda ya─čmurlu havalarda ya─čmur suyunun i├žeri gelmesini ├Ânlemektedir.

­čî┤ Sadece ├žat─▒ yap─▒m─▒nda kullan─▒lm─▒yor bu yapraklar─▒ÔÇŽ Ayr─▒ca sepet vb. hayat─▒m─▒z─▒ kolayla┼čt─▒rabilecek ara├žlar da yap─▒lmas─▒ m├╝mk├╝nd├╝r.

­čî┤ Babassu palmiyesinin meyvesi de t├╝ketilmektedir.

­čî┤ Babassu palmiyesinin g├Âvdesi de bir├žok a─ča├ž t├╝r├╝nde oldu─ču  gibi kereste yap─▒m─▒nda kullan─▒lmaktad─▒r.

Gelelim babassu palmiyesinin faydalar─▒na:

­čî┤ Babassu ya─č─▒n─▒n t─▒bbi olarak kullan─▒ld─▒─č─▒n─▒ belirtmi┼čtik. Bu ya─č─▒n iltihap giderici etkisi bulunmaktad─▒r. Ayr─▒ca mide rahats─▒zl─▒─č─▒ i├žin kullan─▒lan ila├žlarda da bu ya─čdan faydalan─▒lmaktad─▒r.

­čî┤ Babassu ya─č─▒n─▒n cildi yumu┼čat─▒c─▒ ├Âzelli─či bulunmaktad─▒r. Cildi nemlendirir ve parlak g├Âr├╝nmesini sa─člar.

­čî┤ Babassu ya─č─▒ anti bakteriyel ├Âzelli─če sahiptir, bu da zararl─▒ bakterin v├╝cutta ├žo─čalmas─▒na engel olur. B├Âylelikle kanser olma riskini artt─▒ran serbest radikalleri yok eder. Serbest radikaller karars─▒z bir yap─▒ya sahiptir. Yedi─čimiz yiyecek ve i├žeceklerden ve soludu─čumuz havadan serbest radikaller olu┼čabilmektedir.

­čî┤ Babassu ya─č─▒ yaralar─▒n iyile┼čmesinde kullan─▒lmaktad─▒r.

NOT: Babassu ya─č─▒ her ne kadar t─▒bbi ortamlarda kullan─▒lsa da her v├╝cut yap─▒s─▒ ayn─▒ olmad─▒─č─▒ i├žin, doktor kontrol├╝nde kullan─▒lmaktad─▒r.

Published by deepblue

I love nature. I am interested in about nature

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: